מחקר גורמי סיכון לדורבן בכף הרגל

מה הוא דורבן בקרסול

דורבן בכף הרגל(plantar fasciitis) היא דלקת כרונית מקומית המופיעה בקדמת עצם העקב, בחיבורה של הפסיה הפלנטרית (plantar fascia). התפתחות דורבן קושרה באופן מסורתי בפעילות אתלטית  ובאימונים צבאיים.  כ 2 מיליון אמריקניים סובלים מדורבן מידי שנה, וכ 10% מהאוכלוסייה יסבלו בשלב זה או אחר מהבעיה. 

רק כ 5% אחוז מאלה שסובלים מדורבן עשויים להגיע לטיפול ניתוחי בדורבן.

הטסמינים של דורבן : כאבים המתגברים בצעד הראשון בבוקר, וכאב המתגבר בזמן נשיאת משקל. 


בסקירה זו שבוצעה על כ 50 מטופלים נמצאו מספר מדדי סיכון להתפתחות דורבן (plantar fasciitus).

המדד הדומיננטי ביותר שנמצא היה הגבלת טווח יישור בקרסול, נמצא כי טווח קרסול שאינו מגיע ל 0 מעלות מעלה דרמטית את הסיכוי להתפתחות דורבן. 

מדד נוסף שנמצא דומיננטי: משקל ייתר ( bmi>30 ) סיכוי גבוה להתפתחות דורבן בקרסול,  מדד זה נמצא גבוה יותר כאשר מנתחים מדד זה תוך בידוד מין הנחקר:

נשים בעלות מדד השמנה גבוה סיכוי פי 6 להתפתחות דורבן מאשר גברים בעלי מדד השמנה דומה.

מדד נוסף הוא עבודה המחייבת עמידה על כפות הרגליים במרבית שעות היממה.

חומר זה נלקח מאתר footlab.co.il בקישור

כותב ועורך האתר: שטיין נתי בוגר החוג לפיזיותרפיה לתואר ראשון מטעם אוניברסיטת תל אביב (1996) ובוגר החוג לפיזיותרפיה מטעם אוניברסיטת באר שבע לתואר השני בתחום הפיזיותרפיה האורתופדית,עוסק בתחום האורתופדיה כ 20 שנה, בוגר קורס להנעלה רפואית מטעם מכללת שיאים. עוסק באוסטאופתיה ובוגר קורס מאמני כושר גופני מטעם וינגייט. מיצרני המדרסים המובילים בארץ.

המרפאה נמצאת בחולון, רחוב יהושע רבינוביץ 58. טלפון: 0528306095 \ 035269361              קישור לאתר המכון

מה הם גורמי הסיכון להופעת דורבן בקרסול ?

פי המחקר ישנם מספר סיבות\ גורמי סיכון להופעת דורבן בקרסול:

חוסר טווח יישור מלא של הקרסול אשר עשוי כלול בעיה בטווחי מפרק הקרסול או קיצור של שרירי הסובך (calf muscle-gastrocnemius muscle  & soleus muscle)  כנראה שיוצר עומסי ייתר על הפסיה הפלנטרית וגורם להתפתחות של דלקת בפסיה הפלנטרית ולדורבן העקב, הטיפול בגורם זה יהיה עבודה ותרגול לשיפור טווחי הקרסול כמו גם ביצוע מתיחות של הפסיה הפלנטרית (plantar fascia) ושרירי הסובך (ראו תרגילי מתיחה לדורבן). 

עליה במשקל או משקל ייתר מהווים גורם משמעותי להופעת דורבן ובמחקרים שונים גילו כי דורבן מקושר באופן ישיר להשמנה, אך שימו לב גם אנשים רזים ולא מעטים סובלים מדורבן בקרסול.

עבודה בעמידה ממשוכת בעיקר כאשר מדובר בעמידה על משטחים קשיחים 

שימוש בנעליים רעועות ללא תמיכה או בולם זעזועים עשוי לעורר התפתחות דורבן, לא מעט מלקוחותיי דיווחו על החלפת נעלי עבודה טרם הופעתו של הדורבן.

אימון לא מבוקר או סולם מאמצים מהיר מידיי בעיקר אצל ספורטאים מבוגרים שהחלו לאחרונה פעילות גופנית מחדש.

קיימות סיבות נוספות להופעת דורבן עליהם ניתן לקרוא בקישור

הטיפול בדורבן

קודם לטיפול בדורבן להתאים מדרסים לדורבן, מהניסיון שלי מדרסים איכותיים לדורבן עשויים להעלות בעשרות אחוזים את הסיכוי לפתרון הדורבן.

מדרסים המתאימים לפתרון הדורבן צריכים להיות רכים תחת קדמת העקב, מאידך המדרסים צריכים לתת תמיכה מלאה בקשת, מדרסים המותאמים בצורה טובה לדורבן עשויים לעשות את ההבדל בין הצלחה לכישלון .

טיפול פיזיותרפיה לדורבן עשוי לכלול טיפול מנואלי, טיפול במכשיר האולטרה סאונד או בגלי הלם לדורבן מהווה כלי חשוב בפתרון הטיפולי בבעיה במטרה לעודד תהליכי ריפוי של הדלקת בפסיה הפלנטרית (plantar fasciitis).

תרגילים (ניתן למצא בקישור)חיזוק ומתיחה של שרירי הסבוך ובכלל הגפה התחתונה.

מאמר נוסף בנושא

מי אנחנו

שטיין נתי מומחה להתאמת מדרסים, בוגר תואר ראשון מטעם אוניברסיטת תל אביב (1996) בתחום הפיזיותרפיה עוסק

בתחום  האורתופדיה כ 20 שנה, מתמחה בפיזיותרפיה של בעיות כף רגל, , החל משנת 2016 בוגר תואר שני (מאסטר) בפיזיותרפיה אורתופדית מטעם אוניברסיטת ב"ש, בוגר קורסי הסמכה רבים בהם מאמן כושר גופני לקבוצות ספורט, מדריך לקבוצות הליכה, דיקור יבש, לימודי אוסטאופתיה מטעם אוניברסיטת מדריד. 

מי אנחנו

מי אנחנו

SIMBLAWebsite Builder