דורבן בקרסול ובשמו האחר דורבן פלנטרי הנו זיז מסויד המופיע בצילום רנטגן לטראלי בקדמת עצם העקב(calcaneus bone) ממש בצומת אליה מתחברים רקמת חיבור בשם חותלת השעל ומספר שרירים עמוקים, זיז עצם זה קרוי דורבן פלנטרי מתפתח כנראה על רקע של עומסי משיכה של חותלת השעל ושל השרירים העמוקים הפנימיים בכף הרגל את עצם העקב, דבר שגורם ברוות הימים ליצירת דלקת אקוטית ובהמשך תהפוך לכרונית בקדמת עצם העקב.
הדלקת הכרונית אט אט תעבור תהליך של שקיעת סידן עד היווצרותו של אותו קוץ גרמי. מחקרים חדשים מעלים השערה ישנה כי גורם נוסף להיווצרות הדלקת הכרונית והקוץ המסויד בדורבן פלנטרי הם כנראה עומסי הדחיסה והזעזועים אותם עוברת עצם העקב.
דורבן בקרסול מתאפיין (תסמינים דורבן ) בכאבי בוקר ההולכים ודועכים לאחר דקות קצרות של הליכה, דורבן יכאב מאוד בקימה לאחר ישיבה ממושכת לדוגמה בקולנוע, דורבן בעקב לרוב יהיה חד צדדי ( שלא כמו סינדרום כריות השומן שהוא לרוב דו צדדי כלומר כאבים בשתי העקבים)
לקריאת חומר נוסף בנושא דורבן בקישור
האם הדורבן הפלנטרי גורם לכאבים?
הדורבן או השפיץ המסויד נחשד בעבר כי הוא הגורם העיקרי לכאבי עקב פלנטרים, מחקרים רבים הראו כי אכן במקרים של כאבי עקב קיימת שכיחות גבוה של הופעת קוץ מסוייד בעקב הקרוי דורבן פלנטרי, מאידך המחקרים הצביעו כי קיימת אוכלוסיה גדולה מאוד ללא אותו דורבן פלנטרי שסובלת מכאבים בתחתית העקב ומהצד השני קיימת אוכלוסיה גדולה שניתן לזהות אצלה דורבן פלנטרי בעקב אך אינה סובלת כלל מכאבים תחת העקב.
כמו כן מחקרים מצאו קורלציה גבוה ומשמעותית בין עיבוי של הפסיה הפלנטרית ( חותלת השעל plantar fascia) ובין המצאות כאבים בתחתית העקב, הרפואה המודרנית כיום מבינה כי אותו קוץ מסויד שכונה בעבר דורבן אינו הגורם לכאבים אלה דלקת של הפלנטר פסיה אך עדיין השם של הבעיה נותר כפי שהיה דורבן העקב (heel spur).
עוד מאמרים בנושא דורבן
כותב ועורך האתר: שטיין נתי בוגר החוג לפיזיותרפיה לתואר ראשון מטעם אוניברסיטת תל אביב (1996) ובוגר החוג לפיזיותרפיה מטעם אוניברסיטת באר שבע לתואר השני בתחום הפיזיותרפיה האורתופדית,עוסק בתחום האורתופדיה כ 20 שנה, בוגר קורס להנעלה רפואית מטעם מכללת שיאים. עוסק באוסטאופתיה ובוגר קורס מאמני כושר גופני מטעם וינגייט. מיצרני המדרסים המובילים בארץ.
המרפאה נמצאת בחולון, רחוב יהושע רבינוביץ 58. טלפון: 0528306095 \ 035269361 קישור לאתר המכון
מה הם הסיבות לדורבן בקרסול ?
הסיבות לדורבן בקרסול הן כנראה רבות ומגוונות אך על פי המחקר ישנם מספר סיבות דומיננטיות יותר להופעת דורבן בקרסול:
חוסר טווח יישור מלא של הקרסול או קיצור שרירי סובך מהווה את אחת מגורמי הסיכון המשמעותיים להופעת דורבן בקרסול, הטיפול בגרום זה הוא ביצוע מתיחות של הפסיה הפלנטרית (plantar fascia) ותרגילי חיזוק לשרירי הסובך כמו גם תרגילים לחיזוק השרירים הפנימיים בכף הרגל.
הסיבה המשמעותית הנוספת להופעת דורבן היא עליה במשקל או משקל ייתר ולכן כנראה שכחלק מהטיפול בדורבן תשולב דיאטה מבוקרת לירידה במשקל.
סיבה נוספת להופעת דורבן היא עבודה בעמידה ממשוכת בעיקר כאשר מדובר בעמידה על משטחים קשיחים עם נעליים רעועות, הטיפול בגורם זה יהיה שימוש בנעליים אורתופדיות והתאמת מדרסים נבונה לדורבן.
קיימות סיבות נוספות להופעת דורבן עליהם ניתן לקרוא בקישור
כיצד ניתן לטפל בדורבן בקרסול ?
קיימות שיטות רבות לטיפול בדורבן חלקן מוצלחות יותר וחלקן פחות, אנסה לגעת בנושא זה מתוך ניסיוני הרב בטיפול בדורבן ומה מצאתי יעיל יותר לפתרון בעיית הדורבן:
הטיפול בדורבן חייב קודם להיות מלווה במדרסים המתאימים לפתרון הדורבן, מדרסים לדורבן צריכים להיות רכים תחת הדורבן אך בעלי תמיכה טובה בקשת, מדרסים המותאמים בצורה טובה לדורבן עשויים לעשות את ההבדל בין הצלחה לכישלון ובמקרים רבים הטיפול לדורבן עשוי להסתכם במדרסים לדורבן מאחר ואלו יפתרו את הבעיה ללא צורך בטיפול נוסף.
טיפול בגלי הלם לדורבן מהווה כלי חשוב בפתרון הטיפולי בבעיה, המטרה של גלי ההלם היא לעודד את הגוף לטפל ברקמה הרכה, לשפר את זרימת הדם לאזור והפניית גורמי בניה והרס של רקמות כדי להתחיל בתהליך בניה מחדש של הרקמה הפגועה.
טיפולים נוספים בעיקר טיפולים מנואלים ופיזיותרפיה עשויים להביא לשיפור ניכר בבעיה ואך להעלמותה.
תרגילים ומתיחות לדורבן מהווים כנראה את אחד מעמודי הטווח של הטיפול בדורבן, יש לבצע תרגילים אלו בהתמדה ובסבלנות אך לטווח הארוך תרגול נכון מהווה את אחת מדרכי הריפוי היעילות לדורבן בקרסול.
שטיין נתי מומחה להתאמת מדרסים, בוגר תואר ראשון מטעם אוניברסיטת תל אביב (1996) בתחום הפיזיותרפיה עוסק
בתחום האורתופדיה כ 20 שנה, מתמחה בפיזיותרפיה של בעיות כף רגל, , החל משנת 2016 בוגר תואר שני (מאסטר) בפיזיותרפיה אורתופדית מטעם אוניברסיטת ב"ש, בוגר קורסי הסמכה רבים בהם מאמן כושר גופני לקבוצות ספורט, מדריך לקבוצות הליכה, דיקור יבש, לימודי אוסטאופתיה מטעם אוניברסיטת מדריד.